Iwata hava kompresörleri, airbrushların püskürtme yapması için gereken havayı üretir. Bir hortum aracılığıyla airbrush ile kompresörü birbirine bağlayın ve püskürtmeye hazırsınız!
Eğer bir airbrush seçimi yaptıysanız, şimdi sırada kompresör seçmek var. O zaman gelin hep beraber kompresörlere ve genel tanımlara göz atalım.
- Beygir Gücü: Seçim yaptığınız kompresörün, airbrushınızı çalıştıracak kadar güçlü olduğundan emin olun. Küçük ağızlı airbrushlar ile ince malzemeleri püskürtecekseniz işiniz biraz daha kolay ancak Eclipse BCS gibi daha büyük ürünler ile daha kalın (tekstil boyası gibi) malzemeler püskürtecekseniz seçim yapacağınız kompresörün biraz daha güçlü olmasından fayda var. Aşağıda bununla ilgili tavsiyelerimizi bulabilirsiniz.
- Gürültü Seviyesi: Sessiz çalışan bir model seçtiğinizden emin olun. Yapı marketlerden temin ettiğiniz kompresörler oldukça güçlü olabilir ancak çoğu zaman seslerinden dolayı kullanıcı dostu bir kullanım sunamazlar. Gürültü seviyesi 60 desibel ve düşük modeller tercih etmenizi tavsiye ediyoruz; kulaklarınız ve komşularınız size teşekkür edecek!
- Bakımsız Çalışma: Yağsız kompresörleri tercih etmeniz bu noktada bakım maliyeti olmadığı için bütçeniz ve zamanınız açısından daha iyi bir seçim olacaktır.
- Pratiklik: Taşıması kolay, hafif bir model her zaman iyidir. Özellikle sahada veya kendi stüdyosundan farklı lokasyonlarda çalışanlar için idealdir.
- Hava Regülatörü: Hava basıncını azaltmak veya arttırmak için size seçenek sunan kompresötler daha kullanışlıdır.
- Kullanıma Hazır: Kutudan tüm yardımcı ekipmanları ile çıkan ve kullanıma hazır modeller, kullanıcılarına büyük bir kolaylık sunmaktadır.
- Ekstra Özellikler: Daha yaratıcı çalışmalar için ekstra özellikler sunan kompresörler, tercih yapma aşamasında daha üst sıralarda olmalıdır.
Iwata kompresörler, yukarıda saydığımız ve oldukça önemli olan kriterler düşünülerek tasarlanmıştır. Kullanıcılarımıza, stüdyo ve benzeri küçük alanlarda kullanım için mükemmel olan birçok farklı model kompresör sunuyoruz. Bu kompresörler; sessiz, kompakt ve bakımı oldukça kolaydır. Airbrushınızı bağlamak için gerekli tüm ekipmanlarla birlikte satışa sunulmuştur. Kompresör seçiminizi kolaylaştırmak için 3 ayrı basınç kategorisi oluşturduk. Düşük, Düşük – Orta ve Orta -Yüksek olarak kategorilendirdiğimiz ürünler hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Hızlı birkaç öneri isteyenler için favori kompresörlerimizden bir kaçı;
İnce uçlu airbrushlar ile yapılacak düşük basınçlı çalışmalar için, ultra sessiz Iwata NEO Air harika bir seçimdir. Sadece yarım kilogramdan az olması sayesinde değil, evrensel priz başlıkları sayesinde de dünyanın her yerinde bu kompresörü kullanabilirsiniz. Mobil çalışmalarda düzgün bir hava basıncı isteyen kullanıcılar için idealdir.
Genel amaçlı kullanımlar ve gündelik kullanımlar için Iwata Smart Jet Pro mükemmel bir tercih olacaktır. Bu sessiz kompresör, geniş uçlu Eclipse BCS model airbrushları bile çalıştırabilecek kadar güçlüdür. Dahili nem filtresine ve tam kontrol sağlayan hava regülatörüne sahiptir. Sessiz ve küçüktür. Kompresör, sağlam bir kasa içerisine yerleştirilmiş olup 6 kilogramdan daha hafiftir.
Ultra sessiz çalışmanın yanında çok daha fazla güç ve özellik arayanlar için tavsiyemiz Iwata Power Jet Pro modelidir. Bu kompresör, iki airbrushı aynı anda çalıştırabilecek kadar veya bir adet sprey tabancasını çalıştırabilecek güce sahiptir. 2 litrelik hava deposu, kullanım kolaylığı sağlar.
Biraz Daha Derinlere Dalmaya Ne Dersiniz?
Bilmeniz gereken bazı terimler ve özellikler…
Basınç veya PSI
Düşük Basınç: 1 – 20 psi
Düşük – Orta Basınç: 1 – 40 psi
Düşük – Yüksek Basınç: 1 – 60 psi
Peki sizin ihtiyacınız olan CFM ve PSI değerlerinizi nasıl belirlersiniz?
Yukarıdaki paylaşımımızda görebileceğiniz üzere, Düşük Basınç kategorisinde bulunan (Ninja Jet gibi) kompresörlerimiz sadece ince uçlu airbrushlar ile çalışabilecek kadar güç üretebilir. Bir sprey tabancasını, Düşük Basınç serisinden bir kompresör ile çalıştıramazsınız. Diğer yandan Düşük – Yüksek Basınç kategorisinde yer alan bir kompresör ile her türlü airbrushı kolaylıkla çalıştırabilirsiniz.
Desibel (dB): Desibel, gürültü seviyesinin ölçü birimidir. Desibel değeri ne kadar yüksekse gürültü o kadar fazla demektir.
Referans olması açısından birkaç gürültü örneğinin desibel değerini paylaşacak olursak;
Bir çim biçme makinesi 90 dB.
Bir bulaşık makinesi 60 dB.
Bir fısıltı yaklaşık 30 dB.
Iwata kompresörleri, modele göre değişkenlik göstermek üzere 60 dB’den düşük değerlerde çalışır.
Power Jet Pro gibi bazı kompresörlerin bir hava deposuna sahip olduğunu unutmayın. Motor, tankı hava ile dolduracak ve ardından kapanacaktır. Bu noktada, neredeyse sessiz çalışma için depolanan havayı kullanarak airbrush ile çalışabilirsiniz. Depo boşaldığında, depoyu doldurmak için motor tekrar açılacaktır.
Hava Regülatörü: Bir hava regülatörü, istenilen hava çıkış basıncını ayarlamanıza yardımcı olur. Tüm Iwata airbrush kompresörleri, hava çıkışını belirli bir seviyede ayarlamanız için size olanak sağlar. eğer kompresörünüz dahili hava regülatörüne sahip değilse harici ekipmanlarla bu eksik giderilebilmektedir. Gösterge ve Basınç Regülatörlü FA600DH Nem Filtresi, kompresör ve hortum arasına bağlanarak ayar yapmanıza olanak vermektedir. Airbrusha bağlanan K250 External (Harici) MAC Valfi, benzer bir çözüm sunmaktadır. K250 ile elbette hava regülatörü kadar ince bir ayar yapamayabilirsiniz ancak airbrush girişindeki hava basıncını arttırıp azaltabilirsiniz.
Nem Kapanı/Nem Filtresi/Su Tutucu: Hava içerisinde serbest olarak bulunan su moleküllerini filtrelemek için kullanılır. Genellikle birçok kompresörde bulunmaktadır. Ancak harici olarak bağlantı yapılması da mümkündür. Özellikle nemli ortamlarda çalışan kullanıcılara bu ürünlerden edinmelerini tavsiye ediyoruz.
Otomatik Durdurma Anahtarı: Bu özellik ile püskürtmeye ara verdiğinizde kompresör çalışmayı kendiliğinden sonlandırır. Tekrar püskürtmeye başladığınızda motor kendiliğinden çalışacaktır. Bu özellik, motorun dinlenmesi ve bu sayede daha uzun ömürlü olması için önemli bir özelliktir.
Hava Deposu/Hava Tankı: Hava deposu, kompresör tarafından oluşturulan havayı tutmak içinidir. Motor, tankın tamamını doldurmak için çalışır ve tank dolduğunda kendiliğinden kapanır. Siz, tankta bulunan havayı kullanıp bitirdiğinizde, motor tekrar çalışmaya başlar. Hava deposu olan kompresörlerin, başlıca birkaç avantajı bulunmaktadır. Bu avantajların ilki; tank doluyken airbrush ile çalışırken neredeyse sessiz bir şekilde çalışır. diğer bir avantaj ise motor daha çok dinlenebilir ve bu sayede ömrü artar. Son olarak, tank içerisinde bekleyen hava soğuk bir şekilde muhafaza edilir.
Hava Kutuları: Basınçlı hava bulunan kutular, basit bir hava kaynağı arayanlar için geliştirilmiş bir çözümdür. Ancak bu tür kaynaklar çok kısa bir ömre ve limite sahiptir.
Diyaframlı Kompresör: Çok daha sesli çalışan ve airbrush kullanımı için uygun olmayan kompresörlerdir.
Tek Pistonlu Kompresör: Küçük, düşük hava çıkışına sahip (CFM) kompresörler olup hafif işler ve düşük basınç gerektiren çalışmalar için tercih edilirler. Modele bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte; bazıları hava basınç değişikliği için kullanıcılarına izin verir ancak en yüksek basınçta bile hava çıkışı oldukça düşüktür. Düşük ve Düşük – Orta kompresörlerimiz, tek pistonlu kompresörlerdir.
Çift Pistonlu Kompresör: Tek pistonlu kompresörlere göre çok daha fazla güç üretirler. Modele bağlı olarak farklı çıkışlara (CFM) sahiptirler çünkü bir airbrushın kullanabileceğinden fazla hava üretebilmektedirler. Bundan kaynaklı olarak, çift pistonlu kompresörler, ek olarak hava regülatörüne sahiptir. Çift pistonlu kompresörler genellikle nem filtresi ve hava regülatörüne sahiptir. Bu tür ekipmanlar sayesinde kompresörler daha kullanışlı hale gelmektedir.
Yağsız Kompresörler: Büyük kompresörlere, verimli bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi için, yağ eklemek gerekebilmektedir Ancak tüm Iwata Studio serisi kompresörler, yağsız ünitelerdir. Bu, bakım gerektirmedikleri anlamına da gelir.
Endüstriyel Kompresörler: Yapı marketlerinde satılan bu kompresörler, ekstra güç isteyen sprey tabancaları veya diğer pnömatik ekipmanları kullanmak için tercih edilmektedir. Birçok kişi bu kompresörleri, airbrushlar için tercih etmektedir. unutmayın; bu tip kompresörler oldukça gürültülü çalışırlar ve geniş olmayan alanlarda çalışmak için ideal değildir. Bu kompresörlerin bir dezavantajı da hassas ayar sağlayan hava regülatörlerine ve nem filtrelerine sahip olmamalarıdır.
Basınç Göstergesi: Bir gösterge, size, çıkıştaki hava basınç değerini göstermek için kullanılır.
Hava Giriş Filtresi: Kompresöre giren havanın temiz olmasını sağlar. Bu filtre, zamanla tıkanabilmekte ve işlevini yitirebilmektedir. Bundan kaynaklı olarak belirli periyotlarda değişimini tavsiye etmekteyiz. Filtreler, yedek olarak satılabilmektedir. Yedek filtre bulundurmanızda yarar vardır.
Görev Döngüsü: Bu, kompresörü hangi döngüde sürekli kullandığınızla ilgili bir ölçüdür. Birçok kompresör için uzun süre aralıksız çalıştırılmak iyi olmayacaktır. Küçük kompresörler; 30 ile 60 dakikalık bir görev döngüsüne sahiptir. Bundan kaynaklı olarak kompresörünüzün otomatik kapanma özelliği yoksa; airbrush temizliği sırasında, boya karıştırırken veya çalışma alanıyla ilgili düzenlemeler esnasında kompresörü kapatmanız önem arz eder.
Artık kompresörler hakkında da bilgi sahibisiniz. Şimdi, eğlenceli çalışmalar yapmaya başlayabilirsiniz!