Sıvılar ve Temizleyiciler


23 Nisan 2021

İnceltilmiş, püskürtülebilir bir kıvamda ise herhangi bir sıvı airbrushlar aracılığıyla püskürtülebilir.

Airbrush ile püskrürtülebilecek idela sıvı yoğunluğu, yağsız süt kıvamındadır. Bu yoğunluktaki sıvılar; homojen dağılmış pigmentlere sahip olmakla birlikte airbrushı tıkayacak parçalardan arınmış durumdadır. Airbrush kullanmaya yeni başlayacaklar için özellikle airbrushlar için üretilmiş malzemeler / sıvılar kullanmalarını tavsiye etmekteyiz.

Iwata‘nın markası olan Com Art, airbrush çalışmaları yapmaya yeni başlayanlar için idealdir. Yüksek kaliteli pigmentleri ve ideal yoğunluğu sayesinde Com Art boyaları, püskürtmeye hazır olarak gelmektedir.

Airbrushınızın yüksek performans ile işlevini yerine getirmeye devam etmesi için uygun bir temizlik malzemesine de ihtiyacınız olacaktır. Suda çözünen malzemeleri/boyaları püskürttükten sonra Medea Airbrush Temizleyicisi kullanabilirsiniz. Ancak suda çözünmeyen malzemeler kullandığınız zamanlarda tiner kullanmanız sağlıklı olacaktır. Hangi malzemenin hangi kimyasal ile temizlenmesi gerektiği, püskürttüğünüz malzemenin etiketinde veya kılavuzunda yazılı olacaktır.

Airbrushınızı ilk kez kullanmadan önce, bol miktarda uygun airbrush temizleyiciniz olduğundan emin olun. Kullanımdan sonra airbrushı etkili bir şekilde temizlemek için yaklaşık olarak 0,5 oz -1 oz temizleyici kullanmayı bekleyin. 

Boya Terimleri Sözlüğü

Akrilik Boya

Akrilik boyalar, üretan ve yağlara göre daha hızlı koruyan ve daha güvenli bir boya çeşididir. Createx Colors ve Medea renkleri, bu sınıfta olup airbrushlara uygun renklerdir.

Airbrush Boyaları

Airbrushlarda kullanılmak üzere formüle edilmiş boyalar için kullanılan genel bir terimdir. Süt kıvamında olan neredeyse tüm sıvılar airbrushlar ile püskürtülebilmektedir. Ancak airbrush boyaları, özel pigmentler kullanılarak yapılır ve daha performanslı bir püskürtme için katkı kimyasalları içerir. Her airbrush boyası, her airbrush ile püskürtülemeyebilmektedir.

Adezyon

Boyaların yüzeye tutunmasıdır. Adezyonun seviyesi, boyanın yüzeye ne kadar iyi tutunduğu ile ölçülebilir. Bazen boyalar, gözeneksiz malzemelere daha iyi tutunabilmek için katkı malzemesine ihtiyaö duyabilir.

Adezyon Yükseltici

Uygulama öncesinde boyalar ile karıştırılarak boyanın yüzeye tutunma gücünü arttıran katkılardır. Özellikle çıplak yüzeylerde boyanın tutunmaları için idealdir.

Bleeding – Kanama

Uygulamaya ait katmanlardan birisinden boya sızması veya başka katmana karışmasına verilen isimdir. İstenilmeyen bir durumdur ve genellikle renk değişimi sonrasında yaşanır.

Kaplama

Yüzeye uygulanan tek katman boyaya verilen isimdir. Airbrush çalışmaları genelde birden fazla kat gerektirir.

Candy – Şeker

Şeffaf malzemeler kullanılan, özel bir boya türüdür. Yüzeydeki efektin görünmesi istenilen durumlarda sıklıkla bu tür boyalara başvurulur. Ne kadar çok kat olarak uygulanırsa, renk o kadar koyulaşacaktır.

Clear Coat – Son Kat

Son kat boyanın/kaplamanın üzerine uygulanan ve yüzeyi koruyan özel bir kaplamadır. Saydamdır; birçok farklı parlaklıkta olabilmektedir.

Craft Boya

Genellikle hobi mağazalarında bulabileceğiniz, normal boyalara göre çoğunlukla daha ucuz boyalardır. bu boyalar, airbrushlar ile püskürtülmek için genellikle inceltmeye ihtiyaç duyarlar. Yüzeylere yapışma konusunda veya performans olarak airbrush kullanıcıları için pek tavsiye edilmez.

Delamination – Ayrılma

Yüzeyden veya birbirinden ayrılan boya katmanları için kullanılan bir terimdir.

Enamel – Emaye / Sırlama

Bir boya türüdür (genellikle yağ bazlı); zor kurur, son kat uygulama gerektirmez ve oldukça parlaktır. İnceltildiği ve uygulama sonrasında iyice temizlendiği taktirde airbrushlar ile püskürtülebilir.

Kumaş Boyaları

Kumaşlar üzerine uygulanmak üzere özel olarak geliştirilmiş boyalardır. “Kumaş boyası” olarak etiketlenmiş ürünlerin sadece doğal lifler üzerinde tutunması için dizayn edildiğini, diğer yüzeylerde problem yaşayabileceğinizi unutmayın.

Finish / Apre

Bir malzemenin sergilediği parlaklık seviyesi. Mat, saten ve parlak en çok kullanılanlardır.

Fluorescent – Florasan

Florasan boyalar, ultraviyole ışığı emer ve yansıtır. Normal gün ışığında neon gibi görünürler ve siyah ışık altında parlarlar. Floresan renkler ışığa dayanıklı değildir.

Gouche – Guaj

Normal suluboyaya göre daha büyük pigmentlere sahip bir suluboya çeşidi olup inceltildikleri taktirde airbrushlar ile püskürtülebilirler.

Iridescent – Pırıltılı / Yanardöner Renkler

Yanardöner boyalar, mika ve benzer katkı malzemeleri içerir. Renkleri, ışık altında değişkenlik gösterir.

Mat

Az ışık yansıtan boyalardır. Işık yansıtma oranı azaldıkça matlık artar.

Metalik

Metalik pullar veya parçacıklar eklenerek; gümüş, altın, bronz gibi metallerin efektlerini taklit eden boyalara verilen genel isimdir.

Yağlı Boya

Yağ bazlı boyalara verilen genel isimdir. her ne kadar bu tür boyalar airbrush ile püskürtülebilse bile alkol veya terebentin gibi bir malzeme ile inceltilmeleri gerekebilmektedir. Yağları kullanırken oldukça dikkatli olmalısınız. Yağ bazlı temizlik malzemelerini veya herhangi bir yanıcı malzemeyi airbrush ile püskürtmenizi tavsiye etmiyoruz.

Opak

Altında kalan yüzeyi tamamen kapatan boya ya da kaplamalardır; altında ne olduğunu göremezsiniz. Kompleks boya katmanları gerektiren uygulamalarda pek kullanılan bir tür değildir.

Boya

Iwata teknisyenlerinden Kirk Lybecker, ‘boya, sadece tutkalla karıştırılmış kirdir’ der. Boya, bağlayıcı bir kimyasal sayesinde bir arada tutulan pigmentlere verilen genel isimdir.

Pearlescent – Sedefli Boya

Sedefli boyalar, inci tozları içerir. Tamamen kuruduktan sonra inci benzeri bir parlaklığa sahip olurlar.

Astar

Boya uygulamadan önce ilk kat olarak astar kullanılır. Metal, plastik gibi sert yüzeylerde, bpyanın tutunabilmesi için düz bir yüzey sağlamaya yardımcı olurlar.

Satin – Saten

Düşük parlaklığa sahip pürüzsüz yüzeyler.

Gölge

Rengi koyulaştırmak için siyah ile karıştırma işlemi.

Parlak

Boyanın ışığı ne kadar yansıttığı ile ilgilidir, bir boya ışığı ne kadar çok yansıtırsa o kadar parlaktır.

Tek Aşamalı

Son kat gerektirmeyen boyalar için kullanılan bir terim.

Tonlamak,

Rengini açmak için bir boyayı beyazla karıştırma işlemine verilen isim.

Transparan

Uygulandığı yüzeyi boyanın arkasından görebildiğiniz durumlar ve bu tür boyalar için kullanılan bir terimdir. Transparan boyalar, renkli katmanlar oluşturulmak için sıklıkla tercih edilirler.

ULVS

Ultraviyole ışık stabilizatörü, ışığa maruz kaldığında alta katmanında bulunan pigmentleri solmaya karşı koruyan üst kat kaplamaları tanımlamak için kullanılır.

Viskozite

Boyanın akmaya karşı olan direncini ifade eder. Bir boya kadar kalın olursa viskozitesi de o kadar yüksektir. Düşük viskoziteye sahip bir boya daha akışkandır.

Suluboya

Suluboyalar, şeffaf boyalardır ve airbrushlar ile sıklıkla uygulanırlar. Airbrushlar ve suluboyalar arasındaki ilişki bir evlilik gibidir!